Golf banen van St. Andrews

Golf banen in St Andrews

Hoe mooi de andere vijf 18-holesbanen van de St. Andrews Links ook zijn, een golftrip naar Schotland is natuurlijk niet compleet zonder een ronde op The Old Course.
Deze achttien holes langs de Schotse oostkust ademen golfgeschiedenis als geen andere plek ter wereld. Niet voor niets wordt ‘moeder natuur’ aangeduid als de designer van deze wereldberoemde links. Grootheden als Jack Nicklaus, Seve Ballesteros en Tiger Woods noemen het de mooiste baan ter wereld, dus wie zijn wij om iets anders te vinden?

Jaren lang konden we alleen verlekkerd naar de televisie staren als de Road Hole, Hell Bunker of de Swilcan Bridge in beeld kwamen, maar nu heeft u kans om de heilige grond ook echt betreden. Sterker nog: te testen of ons spel zich staande houdt op deze historische plek, die niet voor niets the Home of Golf wordt genoemd.

In de ballot
Een gegarandeerde tee time is alleen te bemachtigen als je maanden van tevoren een complete – en vaak prijzige – reis boekt, en dan nog is het aantal plaatsen zeer beperkt. Dat is ook de reden dat niet veel mensen een reis richting St. Andrews boeken. Een gemiste kans. Navraag leert dat bijna de helft van de 42.000 ronden die er jaarlijks op The Old Course worden gespeeld wordt verloot via de dagelijkse ballot.Waarom dan niet afreizen naar St. Andrews, starttijden boeken op een van de vele andere banen in de omgeving en vervolgens elke dag meedoen aan de loterij voor de Old Course. De kans om ingeloot te worden is afhankelijk van de tijd van het jaar, de dag van de week en het weer (kennelijk zijn er toch mensen die een rondje op The Old Course afzeggen als het regent?). Inschrijven kan zelfs via internet: www.standrews.org.uk.
‘Over het hele jaar bekeken, heb je vijftig procent kans om te worden ingeloot’.
In het voorjaar is de kans op een starttijd veel groter dan in juli en augustus. De meeste mensen willen toch met mooi weer golfen. En zorg ervoor dat je sowieso inschrijft voor de zaterdag, dan gaan namelijk alle starttijden in the ballot.’
Het heilige gras is overigens ook te betreden zonder een starttijd. Omdat de 150 jaar oude golfbaan op gemeentegrond ligt, is The Old Course elke zondag het terrein van wandelaars met honden, toeristen met camera’s en studenten met leerboeken en zwemkleding, die de baan oversteken om het strand te bereiken. Dat je gewoon over ’s werelds beroemdste golfbaan kunt slenteren, is een typisch voorbeeld van de uiterst relaxte sfeer in de studentenstad St. Andrews.
Links Trust
Wie denkt aan St. Andrews, denkt – terecht – als eerste aan de Old Course.
Maar hoe logisch deze gedachtegang ook is, St. Andrews is veel meer dan alleen de Home of Golf. In de directe nabijheid bevinden zich andere wereldberoemde topbanen als Kingsbarns, de onlangs gerenoveerde Torrance en Kittocks Course die horen bij het prachtige Fairmont Hotel, maar ook minder bekende zoals het charmante Balcombie Links. Allemaal linksbanen, maar waar je voor de eerste diep in de buidel moet tasten, ben je op de laatste – de uit 1895 stammende par-69 en door Tom Morris ontworpen Crail Course van Balcombie – voor net drie tientjes al achttien holes onder de pannen.Ook voor wie de stadsgrenzen van St. Andrews binnen handbereik wil houden, is er genoeg te kiezen. De St. Andrews Links Trust beheert alle zes openbare banen van St. Andrews. Openbaar, dus door iedereen te bezoeken. De ene wat moeilijker dan de andere, maar voor iedereen is er een plek te vinden in the Home of Golf.

Golf banen in St Andrews
Golf banen in St Andrews

Volgende link bestaat uit een indrukwekkende lijst van golfbanen in en rond Sint Andrews en een link naar de respectivelijke website van de golfclub.

Golf banen in St Andrews

Old Course – Heren 6146 meter par-72 / Dames 5516 meter par-76
Zeshonderd jaar geleden werd er op dit terrein al gegolft. The Home of Golf kent een rijke historie waar dit jaar weer een hoofdstuk aan toe zal worden gevoegd als The Open er weer wordt gespeeld. Enige baan van de Links Trust met een handicaplimiet. Heren max 24, dames max 36.

New Course – Heren 6058 meter par-71 / Dames 5479 meter par-75
Paste Old Tom Morris de Old Course alleen maar aan, de New Course is helemaal door de oude meester aangelegd. Open sinds 1895 is het een klassieke linkscourse met veel van dezelfde karakteristieken als zijn oudere broer. Een traditionele uit en terug lay-out, dubbele fairways en twee dubbelgreens.

Jubilee Course – Heren 6165 meter par-72 / Dames 5446 meter par-74
De derde baan van St. Andrews is ook alweer ruim honderd jaar oud. In 1902 aangelegd als een baan van twaalf holes, maar al drie jaar later – voor de som van 150 pond – uitgebreid naar achttien holes. Wordt nogal eens gezien als de moeilijkste baan van de zes 18-holesbanen.

Eden Course – Heren 5715 meter par-70 / Dames 5034 meter par-73 
Over vier jaar beleeft ook de Eden Course zijn eeuwfeest. De populariteit van zijn drie voorgangers nam begin vorige eeuw zo snel enorme vormen aan, dat een nieuwe baan noodzakelijk was. Harry S. Colt en later Donald Steel, zorgden voor een prachtige natuurlijk ogende baan.

Strathtyrum Course – Heren 5139 meter par 69 / Dames 4302 meter par-68
Een van de kortere banen en daardoor bij uitstek geschikt voor beginnende golfers en hogere handicappers. Bunkers, heuvels en natuurlijk de wind maken de baan echter allerminst eenvoudig. Net als de naam, die bijna onmogelijk om uit te spreken is.

Heer van stand

In de zomer van 2008 opende de zesde en voorlopig laatste baan van St. Andrews. De Castle Course is een adembenemende uitdaging aan de rand van de stad.

Toen David McLay Kidd het terrein waar de zesde baan van St. Andrews moest worden aangelegd voor het eerst onder ogen kreeg, trof hij een overwegend vlak stuk land hoog boven de woeste zee. De Schotse architect gebruikte al zijn fantasie en veel groot materieel om tussen het Fairmont Hotel en St. Andrews een baan aan te leggen die direct geroemd werd als een van ’s werelds beste banen. Als het windstil is, wat niet vaak gebeurt aan de ruige Schotse kust, is de baan al lastig, maar als de wind aantrekt verandert hij in een beest. Vooral de holes die direct aan het water liggen – zeven, acht, negen, zeventien en achttien – kunnen verworden tot echte monsters. Met name negen (vanaf de backtee) en zeventien zorgen gegarandeerd voor veel spektakel. Op de achtergrond zijn de contouren van de oude kathedraal van St. Andrews zichtbaar, in de verte de green en daaromheen vooral veel ruw terrein. Een prachtig, maar ook intimiderend gezicht. De zeventiende mag dan de meest opvallende hole zijn, het is niet het enige fundament onder het kasteel. De holes – met een totale lengte van ruim zesduizend meter – slingeren zich door het aangelegde, maar natuurlijk ogende, duinlandschap. Blinde schoten, duinkopjes, ruige rough en uitdagende bunkers maken van ieder bezoek een feest, daar is vrijwel iedereen het over eens. Het enige waar de meningen sterk over uiteen lopen zijn de greens en dan vooral de slopes. Zelden troffen we greens waarbij de hoogteverschillen zo groot zijn. Soms op het absurde af. Een bal op de green wil hier helemaal niets zeggen, het is bijna een vereiste om de bal op hetzelfde plateau als de vlag neer te leggen. Het is een extra hindernis op weg naar een goede score, dat zonder meer, maar het mag geen beletsel zijn voor een bezoek aan deze uitstekende baan.

Een rondje golf is niet compleet zonder een bezoek aan de 19e hole, dé plaats waar moeilijke putts en getopte drives de legendarische status bereiken. In de Home of Golf is dat niet anders.
St. Andrews ís golf. Op elke hoek, in elke straat, tot in iedere porie ademt de kleine Schotse plaats golf. Studenten zijn met slippers aan de voeten en een paar clubs over de schouders onderweg naar de drivingrange of een van de banen van de Links Trust. De vele winkels met golfmateriaal en souvenirs. De duizenden golfpelgrims die jaarlijks de voor hen heilige plaats bezoeken. Sinds Old Tom Morris de Old Course verbouwde is golf waar St Andrews om draait en in de vele kroegen en pubs die je hier vindt is dat niet anders.
Het Dunvegan Hotel, dat niet verder dan 100 meter van de achttiende green van de Old Course staat. Een geliefde verblijfplaats van caddies en iedereen die ook maar enigszins verbonden is met golf. De muren hangen vol met foto’s van oude kampioenen van The Open, van Old Tom Morris tot Tiger Woods. Vanaf de ingang, waar de caddie van Arnold Palmer zijn eigen vast plekje had, zie je op drukke dagen een deinende zee van golfcaps en volle glazen.
Gedreven door hun liefde voor golf openden de Texaan Jack Willoughby en zijn Schotse vrouw Sheena, de Dunvegan in 1994. ‘Toen we het overnamen was het niet meer dan een “boarding house” maar we zagen meteen de potentie van de locatie die alles in zich had om een prachtige negentiende hole te worden. Gewoon, een ontspannen plek waar golfers met hun golfschoenen nog aan, en hun golftas nog binnen handbereik, een drankje konden doen, een hapje konden eten, en wat konden kletsen met andere golfers’, zegt Jack over de uitspanning die in goed vijftien jaar uitgroeide tot een instituut binnen de grenzen van St Andrews.
Ze hebben het er druk mee, Jack en Sheena, maar ze genieten volop. Ze zijn een hecht team dat dicht bij zijn klanten staat, dagelijks met veel plezier de biertjes tapt en, niet onbelangrijk, met diezelfde klanten uren over golf kan praten. ‘Door de jaren heen hebben we een hechte band met onze klanten opgebouwd. We kennen mensen van over de hele wereld. Professionals, beroemdheden of lokale golfers die zelf terugkomen van golfreizen naar Scandinavië, Amerika of Australië. En nieuwe klanten dienen zich altijd weer aan dankzij caddies die hun spelers hier mee naar toe nemen en die ons aanraden als de negentiende hole van St. Andrews.’

1 Golf Place
Het mooie van St. Andrews is de korte afstand tussen de ene en de andere bar want van Dunvegan Hotel ben je sneller in 1 Golf Place dan je een club kunt swingen. De deuren openden voor het eerst in 1824, hetzelfde jaar dat de straat werd aangelegd. Het was de eerste Golf Inn van St. Andrews waar de leden van The Royal and Ancient Golf Club zich tot dat moment met hun rode jasjes en hun clubs onder de arm verzamelden op Market Street. 1 Golf Place roept met zijn donkere hout en trappenhuis vol met oude golffoto’s herinneringen op aan een oude herenclub met vanaf de tweede verdieping prachtige uitzichten. Interessant en indrukwekkend zijn de lijsten met oude krantenberichten die de historie van St. Andrews prachtig onderstrepen. Zo lezen we in een knipsel van de St. Andrews Citizen Report uit de jaren zeventig van de negentiende eeuw: ‘Young Tom Morris heeft de kampioensriem voor de derde keer gewonnen’, waren de woorden die op ieders lippen lagen toen het nieuws bekend werd, en ze leken een aura van tevredenheid te bevatten. Bij de werkplaats van Old Tom Morris ging de vlag uit en toen bekend werd dat de kampioen op zaterdag thuis zou komen met de trein van tien uur, werd hij daar opgewacht door vrienden die hem, nog voor hij een voet op de grond had kunnen zetten, op de schouders namen en in triomf naar Mr Leslie’s Golf Inn meenamen, waar uitbundig werd gedronken op zijn gezondheid.’

We wandelen een klein stukje langs de fairway van de achttiende hole van de Old Course, tot voorbij de green van The Road Hole (de zeventiende van de Old Course) en komen bij de prijswinnende Road Hole Bar, gevestigd op de bovenste verdieping van het Old Course Hotel waar we plaatsnemen in de enorme leren fauteuils. Hier – met ramen van de vloer tot aan het plafond – is het uitzicht op de Old Course werkelijk fenomenaal. We bestellen een paar goede single malt whisky’s, keuze genoeg. Niet voor niets kreeg de hotelbar van Whisky Magazine in 2008 de titel Whisky hotel van de wereld. Whiskyliefhebbers die voor het eerst binnenkomen, zullen denken dat ze in de hemel terecht zijn gekomen met een keuze uit niet minder dan tweehonderd soorten whisky, waaronder enkele heel bijzondere.

Direct naast de fairway van hole zeventien ligt misschien wel de bekendste golfpub van de wereld, de Jigger Inn. Het voormalige huis van de stationsmeester bestaat al sinds 1850 en is de favoriete pub van spelers als Darren Clarke, Lee Westwood en Tiger Woods. Maar ook lokale caddies komen er graag om een lange dag op de links hier samen met hun klanten af te sluiten met een grote pint voor de open haard of in een van de vele alkoofjes.

Het zijn maar een paar voorbeelden van barren, pubs en kroegen die de golfer goed gezind zijn. Zo is er vlakbij ook nog de Scorecards Bar (vlakbij de achttiende green van de Old Course) waar de muren volhangen met scorekaarten van voorbije Opens en Dunhill Links, het Pilmour Hotel, de Wheypat Bar, Ma Bells – de vaste hangout van Prince William in het St. Andrews Golf Hotel tijdens zijn studententijd – en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Hoe mooi de 19de hole ook is, het zou niet hetzelfde zijn als je ervoor niet achttien holes kan spelen en waar kan dat nu beter dan in St Andrews, the home of golf? Op 14 mei 1754 richtten ‘Twentytwo gentlemen of honour, skilfull in the ancient and healthy exercise of Golf’ de the Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews op. Ruim 250 jaar later kunnen golfers kiezen uit zo’n twintig banen in de nabije omgeving. Al blijft de Old Course natuurlijk dé baan.
Golfresort Fairmont St. Andrews beschikt over twee fantastische banen: de pure ‘links’ Torrance en de glooiende ‘seaside’ Kittocks. Uw starttijd op deze banen kan altijd verschoven worden als u door de ‘ballot’ op The Old Course komt. Het hotel ligt 5 km buiten het centrum van St. Andrews en ook vlakbij topbaan Kingsbarns.

Het dichtstbijzijnde vliegveld is Edinburgh op iets meer dan een uur rijden. KLM en EasyJet verzorgen dagelijkse vluchten op Edinburgh vanuit Amsterdam.
of vanuit Charleroi naar Edinburgh met Ryanair om de dagMet de boot en uw eigen auto naar Schotland kan ook. DFDS Seaways vaart elke nacht van IJmuiden naar Newcastle . De reistijd van Newcastle naar St. Andrews is ongeveer 3,5 uur.
U staat dus al ‘s middags uitgerust op de baan.
Schotland bied in totaal 575 golf banen u kan hier een lijst vinden van de bijna onuitputtlelijke opties